Skip to main content
Een snelle website

Een snelle website

De beste website is een snelle website. Uw bezoekers beslissen binnen 6 tot 8 seconden of ze op uw website blijven. Op een langzame website klikken bezoekers sneller weg. Dat kost uw bedrijf potentiële omzet.

Een snelle website

Hoe sneller uw website is, hoe prettiger het voor uw bezoekers is. Hoe langer ze op uw website blijven, hoe meer aandacht ze voor uw boodschap hebben. En hoe groter de kans is dat u ze kunt overtuigen om een door u gewenste actie uit te voeren.

Zoekmachines zoals Google laten de snelheid van een website meewegen in de zoekresultaten. Bij gelijksoortige websites worden de snelste websites hoger in de zoekresultaten getoond. Een goede zoekmachine optimalisatie strategie kan eigenlijk niet zonder een snelle website.

Hoe test u de snelheid van uw website?

Sommige browsers hebben een optie om uw site te analyseren. Google Chrome heeft een "Inspecteer" optie waarmee u via "lighthouse" de snelheid van uw website kunt testen. Evenals de beste werkwijze, toegankelijkheid en zoekmachine optimalisatie van uw website.

Verder bestaan er online tools waarmee u de snelheid van uw website kunt analyseren. Zie "Meer weten?" voor enkele tools.

Welke factoren zorgen voor een snelle website?

Verschillende factoren zijn van invloed op het hebben van een snelle website:

De kwaliteit van de server

Kies uw hosting op kwaliteit en niet op prijs. De goedkoopste "kiloknaller" lijkt voor sommigen interessant, maar een langzame website kost u meer omdat hij minder oplevert. Voor een snelle website kiest u voor kwaliteitshosting:

  • voor snelheid geoptimaliseerde hosting
  • verschillende server cache mogelijkheden
  • snellere webserver software, bijv Nginx ipv Apache
  • betere veiligheid mbt backups en TLS/SSL certificaten

Het gebruik van cache

Veel websites werken met een contentmanagementsysteem (CMS) die de website heel dynamisch en flexibel maakt. Bij het aanmaken van artikelen wordt de tekstuele content opgeslagen in een database. De plaatjes worden als bestanden opgeslagen. 

Bij het tonen van een pagina aan een bezoeker, wordt de pagina ter plekke samengesteld. De tekst wordt uit de database gehaald en samengevoegd met de plaatjes en vormgeving. Het aanroepen van een database, opzoeken van de gegevens en het tonen van die gegevens, kost meer tijd dan het opvragen van een al eerder bewaarde pagina met dezelfde informatie.

Die eerder samengestelde pagina kan een bepaalde tijd (bijv 15 minuten) worden opgeslagen (= cache) en sneller worden opgehaald en getoond aan andere bezoekers. Daarmee kun je een snelle website nog sneller maken.

Vormgevingselementen

Een pagina van een website bevat tekst, plaatjes, opmaak (HTML), vormgeving (CSS), scripts (JavaScript) en lettertypes (fonts). U wilt natuurlijk een website die er mooi uitziet. Maar als u een snelle website wilt, dient u rekening te houden met:

  • de benodigde bestanden (aantal en grootte): hoe minder en hoe kleiner, hoe sneller de pagina laadt.
  • inline of externe CSS en JavaScript bestanden; inline code wordt op elke pagina opnieuw verwerkt. Een los CSS of JavaScript bestand wordt door een browser gecached en is dus sneller.
  • de hoeveelheid, grootte en mate van optimalisatie van CSS/JavaScript/fonts bestanden; hoe kleiner, minder en geoptimaliseerd (minified), hoe sneller uw website.
  • onsite of extern opgevraagde bestanden; externe opvragingen kosten meer tijd en u bent afhankelijk van de andere websites.

Uitbreidingen

Een CMS is heel flexibel. U kunt de functionaliteit gemakkelijk uitbreiden door het installeren van uitbreidingen (plugins). Echter hoe meer uitbreidingen er op een pagina actief zijn, hoe minder snel uw website. Kiest bewust alleen wat echt nodig is en bepaal welke invloed de uitbreidingen op de snelheid hebben.

Afbeeldingen

Een website met alleen tekst is een hele snelle website. Maar wel saai en niet aantrekkelijk om te lezen. Plaatjes bevatten veel meer data die van de server naar de browser van de bezoeker gestuurd moeten worden. Om een snelle website te krijgen, dient u zo min mogelijk data te versturen. U kunt dat doen door de plaatjes te optimaliseren:

  • gebruik de juiste bestandsformaten:
    • jpg wordt vaak bij foto's gebruikt.
    • png wordt vaak bij plaatjes gebruikt die scherper moeten blijven (bijv logo)
    • svg is zeer klein en blijft bij vergroten scherp (bijv eigen logo)
  • gebruik de juiste grootte dus niet groter dan het plaatje wordt getoond.
  • Optimaliseer veelgebruikte plaatjes met lossless compressiehulpmiddelen.
Een snelle website

Hoe snel is uw website?

* volgens Peter Martin

© 2023 by db8.nl. All rights reserved.