Skip to main content
Een gebruiksvriendelijke website

Een gebruiksvriendelijke website

De beste website is een gebruiksvriendelijke website. Is een website niet makkelijk te bedienen, dan vertrekken veel bezoekers naar een andere website die gemakkelijker te bedienen is. En waar gaat uw website over? Zijn uw teksten begrijpelijk voor uw doelgroep?

Een gebruiksvriendelijk website

Don't Make Me Think (2nd Edition) - Steve Krug (2005)De Amerikaan Steve Krug analyseerde de gebruiksvriendelijkheid van websites en schreef daarover het boek "Don't make me think". Hij liet mensen testjes doen en bekeek hoe zij die op de website probeerden uit te voeren. In zijn boek beschrijft hij waar een goede website aan voldoet: een duidelijke navigatie, het volgen van standaard website conventies en keuzes beperken.

Duidelijke navigatie

Gebruik een duidelijke menustructuur die logisch is voor iemand die het eerst op de website komt. Maak uw menu links voorspelbaar. Open vanuit het menu geen PDF documenten, nieuwe vensters of nieuwe websites. Het is duidelijker als een menulink een pagina uit eigen website opent. En op die pagina toont u dan een korte beschrijving met de link naar de PDF documenten/nieuw venster/externe website.

Gebruik een kruimelpad. Veel bezoekers die via een zoekmachine op een website komen, komen niet op de homepage binnen. Vaak komen ze dan binnen op een dieperliggende pagina. Met het kruimelpad maakt u ze duidelijk waar ze zich in de structuur van uw website bevinden.

Gebruik een sitemap. Een sitemap is handig voor zoekmachines en uw bezoekers. Voor zoekmachines is een XML sitemap een handig overzicht van welke pagina's geindexeerd dienen te worden (handig voor zoekmachine-optimalisatie). En bezoekers kunnen via uw sitemap snel even uw site scannen op informatie.

Volg website conventies

De meeste websites hebben:

  • Linksboven een logo waarop je kunt klikken om naar de homepage te gaan
  • Bovenaan een menu met daaronder submenu items
  • Onderaan standaard links naar een privacyverklaring, sitemap, algemene voorwaarden
  • Duidelijke hyperlinks in de tekst die zijn voorzien van een andere kleur en onderstreept; ook handig ivm toegankelijkheid
  • Een "hover effect" als je de muispointer over hyperlinks of knoppen beweegt. Daarmee wordt duidelijk dat het element klikbaar is. 

Keuzes beperken

Hoe meer keuzes, hoe moeilijker een bezoeker kan kiezen. Twee Amerikaanse psychologen beschreven in het artikel "When choice is demotivating: Can one desire too much of a good thing?" het effect van minder keuzes aanbieden op de aankoopbeslissing van consumenten. In een experiment zag een supermarkt, die eerst 24 verschillende smaken jam aanbood, een flinke omzetstijging toen ze het aanbod verkleinde naar 6 keuzes. De deelnemers aan het onderzoek waren bij die 6 keuzes meer tevreden en gaven betere reviews.

Zorg ervoor dat uw bezoekers gemakkelijk door uw website navigeren en beperk de keuzes. 

Wees duidelijk en consistent

Maak de inhoud prettig en gemakkelijk leesbaar. Bezoekers hebben weinig tijd. Ze lezen niet maar scannen pagina's voor informatie. The Yahoo! Style Guide - Chris Barr (2010)Een goed boek voor het schrijven, bewerken en creëren van inhoud voor de digitale wereld is "The Yahoo! Style Guide".

Enkele tips over de inhoud:

  • Deel de inhoud van de website op in duidelijke stukken
  • Gebruik beschrijvende tussenkopjes
  • Vermijd lange stukken tekst maar gebruik paragrafen met witregels
  • Gebruik opsommingslijstjes om informatie puntsgewijs te delen

Gebruiksvriendelijk in onderhoud

Voor uw bezoekers is een gebruiksvriendelijke website belangrijk omdat ze daarmee de website het prettigst kunnen gebruiken. Voor u is dat handig omdat u dan beter uw doelen kunt bereiken.

Maar denk ook aan uw beheerders! Zorg dat uw website gemakkelijk is te onderhouden! Hoe prettiger de beheerders met een website kunnen werken, hoe actueler zij de inhoud kunnen houden (en hoe betrouwbaarder uw website overkomt). 

Een gebruiksvriendelijke website

Is uw website makkelijk te gebruiken?

* volgens Peter Martin

© 2023 by db8.nl. All rights reserved.