Skip to main content
Een meetbare website

Een meetbare website

De beste website is een meetbare website. Hoe goed is uw website? Analyseert u de snelheid van uw pagina's? Meet u uw bezoekersaantallen? Waar zoeken uw bezoekers naar?

Een meetbare website

Wilt u inzicht in de technische kwaliteit van uw website? Wilt u weten hoe goed uw website wordt gevonden? En hoe goed uw website door bezoekers wordt gebruikt? 

Gebruik online tools om de technische kwaliteit van uw website te meten. En maak uw website meetbaar met bezoekerstatistieken. Met een meetbare website weet u hoe goed uw inspanningen zijn geweest. En wat u nog moet doen om te verbeteren.

Een technisch meetbare website

Hoe snel is uw website? Hoe veilig is uw website? Hoe gebruiksvriendelijk is uw website? Hoe mobielvriendelijk? Hoe toegankelijk? Hoe goed vindbaar is uw website? Er zijn veel online tools waarmee u uw website technische meetbare kunt maken.

Een meetbare website qua bezoekers

Bezoekers die via een zoekmachine op uw website komen, op welke trefwoorden hebben zij gezocht? Vanaf welke sites zijn ze op uw website gekomen? Hoe navigeren zij door uw site heen? Hoeveel bezoekers haken er af op een bepaalde pagina? Analyseert u de bezoekersstatistieken van uw website? 

Twee veelgebruikte online tools om van uw website een meetbare website te maken zijn Google Search Console en Google Analytics.

Google Search Console

Google Search Console is een online tool:

  • waarmee u inzicht kunt krijgen op het aantal weergaven van uw website in de Google zoekresultaten bij bepaalde zoekwoorden.
  • waarin u een XML sitemap van uw website kunt indienen, inzicht krijgt hoe die sitemap links zijn geindexeerd en eventuele problemen kunt oplossen
  • die e-mail notificaties naar u stuurt indien er optimalisatieproblemen ontstaan met bepaalde pagina's. 

Google Analytics

Met Google Analytics kunt u uw bezoekers in de gaten houden. Om hiervan gebruik te maken, plaatst u een stukje JavaScript op uw website. De browser van een bezoeker vraagt dat scriptje op van de server van Google. En Google kan daarmee de bezoeker volgen.

Het is mogelijk om Google Analytics te configureren dat de bezoekersgegevens anoniem gebruikt worden (bijv door het laatste cijfer van het IP adres niet te gebruiken). Maar Google heeft dan nog steeds als derde partij inzicht in het gebruik van uw website en de bezoekers.

Matomo Analytics

Matomo is een krachtig platform voor webanalyse die u geheel in eigen beheer kunt gebruiken en waarmee u 100% eigenaar bent van de gegevens. Het is een Google Analytics-alternatief waarmee uw de gegevens en de privacy van uw bezoekers niet met derden deelt. De basisfunctionaliteit is gratis. Geavanceerde analysetechnieken zoals heatmaps en A/B testing, zijn allen mogelijk na aanschaf van betaalde modules.

Een meetbare website

Zijn de resultaten van uw website meetbaar?

* volgens Peter Martin

© 2023 by db8.nl. All rights reserved.